dijous, 5 de maig del 2016

Cobla Ciutat de Girona - Ramon Basil

El dia 3 de maig va tenir lloc a l'Auditori Els Caputxins de Figueres, dins el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu i organitzat per l'Ajuntament de Figueres i el Foment de la Sardana Pep Ventura, la presentació del tercer volum de Fonoteca de Cobla, a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona.

En aquest volum es va presentar el CD dedicat al compositor figuerenc Ramon Basil.

Comentaris a càrrec de:
Sra. Inés Padrosa Gorgot, Llda Història de l'Art i Diplomada en Biblioteconomia i Documentació.
Sr. Josep Reig Canal, President de Musicat
Sra. Anna Costal Fornells, musicòloga i professora de l'Escola Superior de Música de Catalunya.







RAMON BASIL BRUJÓ - Compositors Gironins – Volum III

En Ramon va ser un virtuós en la interpretació de la flauta travessera, que va formar part de petits grups musicals i, s’ha dit també, que va ser membre de l’orquestra Mendoza. Però, ben segur que el seu renom prové de la direcció de la principal agrupació coral de Figueres de l’època, el cor de La Erato, i de compondre peces musicals i d’arranjar-ne d’altres entre les que s’hi compten les sarsueles romàntiques per a grups.
Ramon Basil esdevé una baula important a la nissaga de músics: Basil (Josep i Frederic) i Bassagañas Basil (Josep i Ramon), que madura en el seu fill Francesc (1905-75).
Tot i que sovint recordem els músics pel seu llegat musical, en el cas particular d’en Ramon Basil, no podem deixar de reconèixer i valorar, a més a més, la seva aportació a tot el col·lectiu musical i, per tant, a la música del nostre país. De ben segur que la seva tasca va condicionar en aquell moment tot el col·lectiu de músics, de la mateixa manera que va obrir el camí per tal que, a dia d’avui, uns altres músics seguim treballant per aconseguir aquells objectius.

Els ballables que es van interpretar d'aquest CD, foren:


11.Introducción nº1

12.La bruja (danza)
13.Olga (mazurka)

14.La vendímia (polka)

15.El travieso (valz-jota)
 Inés Padrosa (foto J.L. Torres)
 Anna Costal (foto E.Xaudiera)
 Quim Felip, regidor de Cultura Popular
 Jesús Ventura, director de la Cobla Ciutat de Girona
Foto Martí Augé
  







Pepita Basil i Joan Alberni, néta i besnét de Ramon Basil