dijous, 12 de gener del 2017

Figueres, Capital de la Sardana 2017 - Actes gener-juny

Ahir,11 de gener de 2017, es van presentar els actes del 1er semestre de Figueres, Capital de la Sardana 2017 i Bicentenari de Pep Ventura, dins el marc de l'Auditori dels Caputxins.

Aquest 2017 és la gran oportunitat pel Foment i pel món sardanista en general. Precisament en un moment de crisi del món associatiu en general; de la suposada manca de implicació del jovent en els projectes culturals; en un moment en  que els més pessimistes auguren una de les més profundes crisis sardanista, no tant en la vessant musical, però sí en la dels dansaires, aquesta coincidència del bicentenari de Pep Ventura amb la Capitalitat ens obre el camí per a demostrar la vigència i la vitalitat de la sardana. La seva riquesa cultural, el seu llegat social i la funció integradora.

Aquests esdeveniments que aviat començaran han de servir per donar a conèixer la figura i l'obra de Pep Ventura, tot reivindicant el seu paper en la música i la societat catalana. Fer-ho mitjançant la difusió del seu ideari i especialment de les seves composicions i adaptacions que van més enllà de les sardanes que avui coneixem, abastant altres gèneres com composicions corals, religioses o ballables.


La figura de Pep Ventura també ha de servir per posar sobre la taula que, de la mateixa manera que en el seu dia ell va ser un renovador i innovador, un revolucionari al cap i a la fi, avui la sardana pot tenir una funció similar considerant  el seu valor com a patrimoni nacional de Catalunya. El paper reivindicatiu que va tenir en els moments més foscos del passat, i la significació que haurà de tenir en el País futur: signe inequívoc de la nostra identitat com a Nació.



El programa és fruit del treball conjunt de les tres institucions promotores de la capital de la sardana: la Confederació Sardanista de Catalunya, el Foment de la Sardana Pep Ventura i l'Ajuntament de la ciutat, i potencia les activitats del propi Foment, vincula l'agenda municipal amb la celebració sardanista, i incentiva activitats diverses lligades al món de la sardana.
Figueres es proclamarà Capital de la Sardana 2017 l'11 de març, amb un acte institucional a les onze del matí al teatre el Jardí de Figueres, en què es farà el traspàs de bandera per part de Mollerussa -la ciutat que actualment ostenta el títol, es llegirà el pregó, i s'estrenarà la sardana "Figueres, Capital de la Sardana 2017". La celebració continuarà a dos quarts de cinc de la tarda amb la cercavila "Populària" pels carrers de la ciutat, des de la plaça Tarradellas fins a la plaça Josep Pla, amb la participació de totes les entitats de cultura popular de Figueres; i amb un espectacle-concert inaugural amb les cobles Marinada i Bisbal Jove a les set de la tarda, al teatre El Jardí.
Per donar el tret de sortida oficial a la celebració dels 200 anys del naixement de Pep Ventura, el 4 de febrer al teatre el Jardí tindrà lloc el concert "Tribut a Pep Ventura" a càrrec de la cobla-orquestra Montrgrins, que interpretarà obres del músic i compositor figuerenc, algunes d'elles inèdites, no totes sardanes, i sardanes d'altres autors dedicades a Pep Ventura.

Durant l'acte vam poder gaudir de la música interpretada per Pau Godori Gironès i Txell García Pairó, alumnes del Centre d'Estudis Musicals Pep Ventura, dirigit per Pere Puig, amb les sardanes tocades a piano: Toc d'oració i Per tu ploro de Pep Ventura.

També va amenitzar l'acte el contrabaixista Sr. Josep Quer acompanyat del pianista Sr. Jesús Frigolé amb la sardana de Joaquim Serra, Cacaliu, obligada de contrabaix.


I hi va haver les intervencions del Sr. Joaquim Felip, regidor de Cultura Popular, del Sr. Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, de Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura i va tancar l'acte la Sra. Marta Felip, alcaldessa de Figueres.
Presentà el programa el coordinador de la Capital de Figueres, Sr. Alfons Gumbau.
Conduí l'acte el Sr. Carles Pujol



















Fotos de Montserrat Segura


Setmanari Empordà 17-01-17

Setmanari Hora Nova 17-01-17