divendres, 3 de febrer del 2017

Inici de l'Any Pep Ventura

2 de febrer de 2017 - Bicentenari del Naixement de Pep Ventura




Parlament que es va fer en el bateig del gegant Pep Ventura

Avui és un dia molt especial per als figuerencs: Avui fa exactament 200  anys que va néixer Josep Mª Ventura i Casas, que coneixem popularment per "Pep Ventura". I encara que ho va fer a Alcalà la Real, una població de la província de Jaén, Figueres se'l va fer seu per l'habilitat que va tenir de captivar-los amb les seves melodies i composicions que abasten un gran nombre de gèneres musicals, encara que va ser reconegut especialment per la seva transformació de la sardana, de la qual va escriure un llarg repertori.

La ciutat de Figueres recorda des de fa anys Pep Ventura: Ja el 1906 li va dedicar el carrer on hi havia la Societat Coral Erato, que era l'entitat que ho va demanar, i a on hem començat aquesta festa popular. Més tard, el monument que es va inaugurar l'any 1972 a la plaça Josep Tarradellas. En el centenari de la seva mort, el 1975 es va descobrir aquesta placa, en la casa on va morir. No va ser fins l'any 2000 que les seves despulles van ser traslladades al Panteó de Figuerencs il·lustres.

Avui fem un pas més per aquest record, per aquest homenatge al que va ser, en el seu temps "un gegant" de la música. I si fa dos-cents anys Pep Ventura va ser batejat a Alcalà la Real, avui, a la part alta d'aquesta Rambla que el va veure i el va sentir tocar, batejarem el seu gegant, gràcies a la iniciativa del Foment de la Sardana de Figueres.

I gràcies Ajuntament de Figueres, per creure en la nostre iniciativa de fer aquest gegant en honor al gran mestre Pep Ventura, del qual el Foment en porta el nom.

El gegant Pep Ventura ha estat construït als tallers Ventura-Hosta de Navata, que han fet la rèplica del bust cisellat per Llorenç Cairó. I ara en el seu bateig, ballarà al so de la música que ha escrit expressament per a l'ocasió l'autor figuerenc Ivó Jordà Àlvarez, interpretada per la Cobla Principal d'Olot.

L’Ivó explica que no ja volgut fer “un ball de gegants estàndard (ball pla i corranda, que és lo típic), sinó innovar, com feia Pep Ventura. Té una introducció que pot recordar al ritme típic de contrapàs, que és l'orígen de la sardana. Els temes binaris recorden a un ballet vuitcentista, com els que escrivia. Al mig té un valset, més tranquil, que comença amb les notes del Per tu ploro, potser la seva sardana més coneguda. I evidentment, el cop final ben sardanista”.

En aquest bateig actuen de padrins els gegants de Figueres, Janet i Justa. Ens els faran dansar  la Colla Gegantera de Figueres, als que agraïm l'esforç que han fet per a poder ser avui aquí.

Ha començat la festa popular al carrer Pep Ventura, interpretant-se la sardana TOC D'ORACIÓ (Josep Mª Ventura i Casas [Pep Ventura]) :
    





Hem continuat al carrer Lasauca amb la sardana CANTS DEL DIA (Josep Mª Ventura i Casas [Pep Ventura]), i just davant la casa on va viure i morir Pep Ventura, s'ha batejat el gegant que porta el seu nom, ballant al so de la música EN PEP DE LA TENORA, escrita per Ivó Jordà :


En acabar, en Pep Ventura, en Janet i la Justa ens han acompanyat a la Rambla, on s'ha acabat de tocar les sardanes, fent la repetició de germanor al voltant dels gegants :
PER TU PLORO (Josep Mª Ventura i Casas [Pep Ventura])
SARDANA DEL VAILET (Josep Mª Ventura i Casas [Pep Ventura])
UN ESMOLET VELL (Josep Mª Ventura i Casas [Pep Ventura])






I per acabar la festa, hem acompanyat a en Pep Ventura al Teatre Jardí, on restarà durant tot aquest any, tal com es pot veure clicant el següent enllaç :