diumenge, 16 de juliol del 2017

50è aniversari d'Empuriabrava

Fa quatre anys la llançanenca Fundació Albert Tomàs i Bassols va promoure i finançar l'inventari de l'arxiu de partitures del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. Entre les   4060 que en van aparèixer, corresponents a 560 autors, n'hi havia la titulada "Ampuria Brava" (així en castellà) signada per Rafael de Mariano.

Aquesta catalogació la va dur a terme l'Alfons Gumbau el qual actualment és el Coordinador dels actes de la Capital de la Sardana Figueres 2017 i Bicentenari de Pep Ventura. I va ser ell qui, en veure la celebració del cinquantenari d'Empuriabrava, va apuntar la possibilitat de que s'interpretés en tal dia com avui.

Diumenge 16 de juliol de 2017, dins els actes de la celebració del 50è aniversari d'Empuriabrava, es va programar dita sardana i Castelló d'Empúries es va adherir així a la Capital de la Sardana 2017











Rafael de Mariano i Blàzquez 

Va néixer a Ciutadella, Menorca, el 1900 i va morir el febrer de 1975, a Barcelona.
Va viure a Figueres perquè era l'administrador de la Duana de la Jonquera. Quan el maig de 1965 se li va fer un homenatge de comiat, perquè  marxava a Palamós com a Cap de l'Aduana, ell deia que portava vivint "veintitantos años" a l'Empordà. 

De 1962 a 1978 se li coneixen una dotzena de sardanes de les quals destaca Les llances de Llançà,  segon accèsit del concurs la Sardana de l'any de 1974, que aquell any es va celebrar a Figueres. 
Habitualment estrenava les seves obres a l'aplec de la Sardana de Figueres. 
"Ampuria Brava" la va estrenar la cobla Selvatana, a la tarda  del XII Aplec de la Sardana de Figueres celebrat el 20 de maig de 1973 al Passeig de l'Estació.
Tenim noticia de que el 1964 una cançó seva va arribar a la fase final  del "Festival de la Canción del Mediterràneo".