dimecres, 31 de gener del 2018

73è Aplec de Sant Pau de la Calçada

Diumenge 28 de gener de 2018, es va celebrar el tan esperat aplec a Sant Pau de la Calçada, el 73è, que no son pocs...

El lloc, format per masies disperses, va ser parròquia independent entre els segles XIII i XVII. Està documentat des de l'any 990 i la seva església (Sancti Pauli de Calciata) va ser possessió del monestir de Vilabertran des del segle XII. El nom li prové del fet d'estar ben a prop de l'antiga Via Augusta.


L'ermita actual, situada al costat del mas homònim va ser reconstruïda després dels aiguats de 1421, aprofitant els materials de l'antiga església romànica. És una construcció senzilla, amb portal de punt rodó i campanar d'espadanya.

Va amenitzar la ballada, la cobla Foment del Montgrí.





Aquest any per commemorar el bicentenari del naixement de Pep Ventura, vam tenir una visita molt singular, ni més ni menys que el mateix Pep de la tenora, que va ballar dues sardanes, una d'elles molt emocionat,  la seva propia Per tu ploro.









Durant tota l'audició vam estar acompanyats per les pubilles i hereus de Figueres que també van ballar sardanes


I es van vendre les flaones, dolç típic de Figueres, també anomenades flaones de Sant Pau, són unes pastes farcides dolces i consistents que es preparaven des de l'edat Mitjana en algunes viles empordaneses els dies de festa grossa.



La pastisseria Parc Bosch de Figueres va col·laborar,obsequiant una flaona gegant que vam sortejar entre el públic assistent i la guanyadora va ser la Sra. Dolors Garcia i li va entregar el premi el mateix Pep Ventura



Fotos: Martí Augé - Quim Felip - Montserrat Segura