dissabte, 10 de febrer del 2018

Cloenda Bicentenari Pep Ventura - 5

Els dies 2, 3 i 4 de febrer de 2017 va tenir lloc a Figueres la cloenda del bicentenari de Pep Ventura amb un seguit d'actes.

Diumenge, 4 febrer / Auditori Caputxins





Concert: “Figueres en gala”

La cobla Reus Jove sota la direcció musical del mestre Francesc Gregori, i amb la participació activa d’en Jordi Saura, com a locutor sardanista i presentador de concerts de música per a cobla, us presenten un espectacle que recrearà a la primera part un programa radiofònic.

Ens traslladarem en el temps a la capital de l’Alt Empordà, a la segona meitat del segle XIX, per escoltar tres composicions de Pep Ventura, poc programades o desconegudes, les quals hem recuperat dels fons documental de l’Orfeó Català, i que tenen la peculiaritat que no s’han escoltat des de fa més d’un segle.

A continuació podrem reviure els inicis del Foment de la Sardana, i escoltar tres sardanes de compositors figuerencs que foren interpretades el 22 de setembre de 1927 en la segona ballada organitzada per l’entitat, al capdamunt de la Rambla. (No es conserva el repertori de la primera).

A la segona part podrem gaudir de música per a cobla i sardanes composta per il•lustres figuerencs, entre ells Jaume Cristau que ens ha volgut dedicar una sardana d’estrena per commemorar el 20 aniversari de la cobla Reus Jove que acabem de celebrar. Recrea el trajecte des de Reus a Figueres, i es titula Del Baix Camp a l’Alt Empordà.

D’aquest mateix trajecte, una estrena absoluta que és la que dóna nom  al concert: Figueres en Gala. El seu autor, Antoni Planàs, nascut a Reus, la va presentar al concurs de composició convocat l’any 1967 a Figueres per commemorar el setè centenari de la Carta Pobla atorgada per Jaume I. No consta en cap arxiu ni base de dades sardanista que s’hagi interpretat mai, ni consta cap estrena d’aquesta sardana.

I abans d’acabar, aprofitem per a commemorar el centenari del naixement d’un gran tenorista i compositor, el mestre Ricard Viladesau, recuperant dels arxius una sardana que fa molts lustres que no s’interpreta.
Empordània fou presentada al concurs de composició Francesc Basil de Figueres l’any 1980, i fou guardonada amb el primer premi ex-aequo juntament amb Ramon Vilà i Tomàs Gil Membrado. Les tres composicions es van repartir el premi a parts iguals.













Fotos de Jordi Blanco, Montserrat Segura, Francesc Botet, Borja Balsera i Montserrat Mauné